De Europese Richtlijn 89/106/EEG is opgevolgd door de Europese Verordening 305/2011 – Verordening voor het verhandelen van Bouwproducten. De verordening bouwproducten geldt vanaf 1 juli 2013. Deze verordening vervangt dan de voorschriften die in het Bouwbesluit 2012 staan. De voorschriften over CE-markering die in het Bouwbesluit 2012 staan, worden hiermee overbodig en worden per 1 juli 2013 uit het besluit geschrapt of aangepast aan de verordening. Vanaf 1 juli 2013 is de CE-markering op bijna alle bouwproducten verplicht, als er een geharmoniseerde norm van toepassing is op het product.
De nieuwe verordening is alleen van toepassing op producten die in een bouwwerk worden gebruikt en daar duurzaam in verblijven, en die tevens aan de andere eisen van de Europese Verordening 305/2011 voldoen. Voor deze producten is het verplicht een CE logo aan te brengen op de verpakking en er moet door de leverancier/importeur een Prestatieverklaring beschikbaar gesteld worden in de vorm van een ‘Declaration of Performance’ (afgekort DoP). Afnemers van bouwproducten zoals bouwers, architecten, zzp'ers en particulieren krijgen van de producent en de importeurs informatie in de vorm van een prestatieverklaring over de prestatie van het bouwproduct, dit mag digitaal worden aangeleverd.
De verordening geldt alleen voor bouwproducten waarvoor een geharmoniseerde Europese norm bestaat. Wij als Hoenderdaal, uw leverancier en importeur van bevestigingsmateriaal, hebben de verantwoordelijkheid uit te zoeken welke geharmoniseerde normen er bestaan binnen de producten die wij aan u leveren. Uit ons onderzoek naar de reeds bestaande geharmoniseerde Europese normen blijkt tot op heden dat er drie geharmoniseerde normen relevant zijn voor ons pakket aan bevestigingsmaterialen:
Hout:
NEN-EN 14592:2008+A1:2012 Houtconstructies, stiftvormige verbindingsmiddelen, bouten en moeren.
EN 14566:2008+A1:2009 Mechanische bevestigingsmiddelen voor gipsplatensystemen ‐ Definities, eisen en beproevingsmethoden.
Staal en Metaal:
EN 15048 - Niet-voorgespannen staalconstructieverbinding -> deze betreft vooral normen als ISO 4014/4017/4032. Deze norm geldt alleen voor metrische producten vanaf M12 t/m M36.
EN 10088‐5:2009 Roestvast staal ‐ Deel 5: Technische leveringsvoorwaarden voor staven, draad, profielen en producten van corrosievast blank staal voor constructie doeleinden.
Waarom de nieuwe wetgeving?
De procedures voor het aanbrengen van de CE-markering zijn gebaseerd op het EU-besluit 93/465/EEG. De aanleiding tot dit besluit vormt "Europa 1992" waarbij het vrij verkeer van personen (Schengenakkoorden) en goederen wordt nagestreefd. De verschillende nationale eisen die tot dat moment van kracht waren, vormden een de facto handelsbarrière. Het doel van de CE-markering is dus tweeledig van aard. Enerzijds is het doel de vrije handel binnen de lidstaten te bevorderen terwijl anderzijds de veiligheid in het gebruik van de producten wordt verhoogd.
De Europese overkoepelende Verordening bouwproducten sluit aan bij nationale richtlijnen. In Nederland kennen we hiervoor het Bouwbesluit. CE-gemarkeerde bouwproducten met een prestatieverklaring kunnen in Nederland niet zonder meer worden toegepast in een gebouw of bouwwerk. Toepassing hangt namelijk af van de vraag of de opgegeven productprestaties toereikend zijn om te kunnen voldoen aan de prestatie-eisen uit het Bouwbesluit 2012.
De meeste bouwproducten moesten op grond van het Bouwbesluit 2012 al een CE-markering hebben. Maar de nieuwe verordening bouwproducten die geldt vanaf 1 juli 2013 vervangt de voorschriften die in het Bouwbesluit 2012 staan. De voorschriften over CE-markering die in het Bouwbesluit 2012 staan, worden hiermee overbodig en worden per 1 juli 2013 uit het besluit geschrapt of aangepast aan de verordening. Vanaf 1 juli 2013 is de CE-markering op bijna alle bouwproducten verplicht, als er een geharmoniseerde norm van toepassing is op het product. Uitzonderingen staan in artikel 5 van de verordening.
Vaak zijn de eisen in het bouwbesluit op gebouwniveau, maar ze hebben ook een relatie met de eisen die gesteld worden op productniveau. Een veilig gebouw kun je alleen realiseren wanneer je weet hoe het product presteert op de essentiële kenmerken die van belang zijn voor de toepassing van het product binnen het bouwwerk.
In Duitsland is de geldende nationale richtlijn de Bauzulassung en die stelt veel meer eisen aan het declareren van productprestaties dan de CE-wetgeving. Met deze documenten kunnen constructeurs en architecten echt berekeningen maken en daarom is in Duitsland de Bauzulassing nog steeds gehanteerd.
Hoe worden schroeven getest volgens CE?
Wij waren als importeur vanaf 1 juli 2013 verplicht om al onze bevestigingsmiddelen waar een geharmoniseerde norm voor was, én die constructief in een bouwwerk gebruikt (kunnen) worden, te laten testen volgens de Europese technische specificaties en te voorzien van de CE-markering. In ons geval van bevestigingsmaterialen is er voor de CE-markering voorgeschreven om voor het uitvoeren van de testen gebruik te maken van een door de overheid aangemelde instantie; een zogenaamde Notified body. Wij hebben gekozen voor SHR als Notified body voor het uitvoeren van de Initiële testen van onze schroeven volgens de Europese geharmoniseerde normen en specificaties. De verwijzing naar de Notified body is te vinden op de markering door middel van een viercijferige code die verwijst naar de aangemelde instantie die de beoordeling van de productie doet. Welke aangemelde instantie bij welk nummer behoort, kan op de website van de Europese Commissie worden opgezocht in NANDO.
Hieronder staat aangegeven welke acties wij hebben genomen
Opstellen van een totaal overzicht van te markeren producten.
Per schroefsoort(familie) een productspecificatie formuleren.
Per schroefsoort(familie) een apart dossier maken.
Per productsoort(familie) een overzicht maken van alle onderzoekingen
Per productsoort(familie) laten testen van bij een Notified body
Het invoeren van een FPC (Factory Production Control) dat in overeenstemming is met Annex III.1 van de CPD.
Het maken en aanbrengen van CE-markering op de verpakking van ons product
Per schroefsoort(familie) opstellen van een DoP in de taal van het land waar we verkopen
Het digitaal beschikbaar stellen van de DoP’s
Wat is een CE-markering?
De CE-markering is geen keurmerk maar een soort productlabel. Het label geeft aan dat een bouwproduct volgens Europese technische specificaties en de daarin omschreven testmethoden is getest of beoordeeld. De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER: de Europese Unie plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). CE staat hierbij voor Conformité Européenne, wat zoveel betekent als in overeenstemming met de Europese regelgeving. Bijzonder is op te merken dat deze term nergens in een Europese richtlijn terug te vinden is.
Wat is een prestatieverklaring?
Producten met een CE-markering moeten vanaf 1 juli 2013 tevens een prestatieverklaring hebben. Dit staat in de Verordening bouwproducten. Afnemers van bouwproducten zoals bouwers, architecten, zzp'ers en particulieren krijgen van de producent en de importeurs informatie in de vorm van een prestatieverklaring over de prestatie van het bouwproduct.
In een prestatieverklaring moet staan hoe een bouwproduct presteert op:
de voor het product essentiële kenmerken (ofwel eigenschappen);
de mogelijke toepassingen in een bouwwerk.
De basiseisen uit de Europese regelgeving die van belang zijn voor de prestatieverklaring, zijn:
mechanische weerstand en stabiliteit;
brandveiligheid;
hygiëne, gezondheid en milieu;
veiligheid en toegankelijkheid bij gebruik;
bescherming tegen geluidshinder;
energiebesparing en warmtebehoud;
duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
Wat is een geharmoniseerde norm?
Een geharmoniseerde norm geeft aan hoe een bouwproduct getest moet worden op eigenschappen die van belang zijn voor de toepassing van dat product.
Als een bouwproduct getest en beoordeeld is aan de hand van een geharmoniseerde norm, kan het een CE-markering krijgen en vrij worden verhandeld op de Europese markt. Of een product kan worden toegepast, hangt af van de eis in de bouwregelgeving die gesteld wordt aan de toepassing van het product.
Een producent kan ook vrijwillig kiezen voor de CE-markering, wanneer er geen geharmoniseerde norm beschikbaar is voor het testen of beoordelen van zijn product. Hij kan dan een Europese technische goedkeuring (ETA) laten opstellen. Op basis van die goedkeuring kan hij zijn producten voorzien van een CE-markering. Zo verwijzen HECO en SPAX verwijzen bijvoorbeeld naar een eigen ETA-rapport in de DoP.
Wanneer en wie moet CE-markering aanbrengen?
Wij als importeur van producten van fabrikanten buiten de EU zijn verantwoordelijk dat de producten aan de Europese regelgeving voldoen. Als de producten niet getest zijn en niet van een CE-markering zijn voorzien, moeten we dus zelf zorgen voor het testen en het aanbrengen van CE-markering.
Hoenderdaal is dus verantwoordelijk voor het aanbrengen van de CE-markering op de producten die wij importeren van buiten de EU.
Voor goederen die wij binnen Europa bijkopen zijn wij niet verantwoordelijk voor aanbrengen van CE, wel voor het aanleveren van de bijbehorende DoP.
De CE-markering moet op een bouwproduct zitten als :
Die constructief in een bouwwerk word gebruikt en daar duurzaam in verblijft
Er een geharmoniseerde Europese norm voor het product bestaat
De CE markering
Hoenderdaal Fasteners is tevens verantwoordelijk voor het aanbrengen van de CE-markering op onze producten, vóór deze in de handel gebracht wordt. Zo kunnen wij aantonen aan dat wij verantwoordelijk zijn voor de overeenstemming van het product met de aangegeven prestaties ervan. Naast het aanbrengen van de CE-markering is daarom het (digitaal) beschikbaar stellen van de bijbehorende DoP ook verplicht. De CE-markering zelf moet op een zichtbare, leesbare en onuitwisbare manier aangebracht op het bouwproduct of in ons geval; op een daarop aangebrachte etiket op de verpakking.